اجتماعی 10 دی 1401 - 1 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0

تولد نوزادان تالاسمی در مازندران از ۴ سال پیش تاکنون متوقف شد

رییس گروه بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به موفقیت آمیز بودن اجرای برنامه پیشگیری از بروز بیماری بتاتالاسمی ماژور در این استان گفت: از سال ۱۳۹۷ تاکنون موردی از تولد نوزاد مبتلا به این بیماری در استان گزارش نشده است.

به گزارش طاهر آنلاین و به نقل از ایرنا، رقیه زکی زاده در گفت‌وگویی به پراکندگی بیماران مبتلا به تالاسمی در ایران اشاره کرد و افزود : به‌طور متوسط بین ۴تا ۵ درصد جمعیت ایران ناقل ژن بتا تالاسمی هستند و این بیماری در تمام استانهای کشور وجود دارد اما در نواحی حاشیه دریای خزر (مازندران، گیلان، گلستان)، خلیج فارس و دریای عمان (بوشهر، خوزستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان)، فارس و جنوب استان کرمان شیوع بیشتری دارد.

وی ادامه داد : براساس گزارشات اداره ژنتیک وزارت بهداشت، میزان شیوع ناقلین بتا تالاسمی در سه استان هرمزگان، سیستان و بلوچستان و مازندران بالاتر و به ترتیب ۹، هشت و نیم و هشت درصد است که البته در مقالات تحقیقاتی شیوع بتاتالاسمی در این استانها حدود ۱۰ درصد و درآمارهای رسمی وزارت بهداشت این میزان کمتر گزارش شد.

زکی زاده در ادامه افزود: از سال ۱۳۷۶برنامه پیشگیری از بروز بیماری بتا تالاسمی ماژور در کشور آغاز شد ولی مازندران به همراه فارس و خوزستان به عنوان استانهای پایلوت، برنامه پیشگیری از بروز بتا تالاسمی را از سال ۱۳۷۲ اجرا کردند.

وی برنامه ملی پیشگیری از بروز بیماری تالاسمی را بر محورهای انجام آزمایشات تالاسمی هنگام ازدواج که منجر به شناسایی زوجهای ناقل تالاسمی می شود، ارائه خدمات ژنتیک به زوج‌های ناقل تالاسمی که خود شامل مشاوره ژنتیک و تشخیص ژنتیک است، مراقبت ژنتیک که به منظور تعیین سلامت یا ابتلا جنین به بیماری برای زوجهای ناقل تالاسمی صورت می گیرد و آموزش به زوجهای ناقل برای داشتن بارداری ایمن و داشتن فرزندان سالم ارائه می شود عنوان کرد.

رییس بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت : تا پیش از اجرای برنامه پیشگیری از بروز بتا تالاسمی ماژور و در دهه ۶۰ تعداد موارد جدید ابتلا به این بیماری در کشور سالانه به طور متوسط یک هزار و ۲۰۰ نفر و در مازندران ۱۰۰تا ۱۲۰ نفر بود.

وی افزود : بررسی های به عمل آمده در کشور نشان می دهد بروز مورد انتظار تالاسمی بتا در صورت اجرا نشدن برنامه پیشگیری به طور متوسط یک مورد در هر یکهزار تولد زنده و در مازندران ۲ تا ۳ مورد در هر یکهزار تولد زنده است.

رییس گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: اکنون پس از گذشت نزدیک به سه دهه از اجرای برنامه کشوری پیشگیری از بروز بتا تالاسمی ماژور، تعداد موارد جدید این بیماری در استان، انگشت شمار شده به طوریکه در دهه ۹۰، تولد جدید مبتلایان به این بیماری به طور متوسط ۲مورد در سال است و از سال ۱۳۹۷ تاکنون مواردی از بروز جدید گزارش نشده است.

زکی زاده افزود : موارد جدید بتا تالاسمی ماژور در سال ۱۳۹۸ حاکی از تولد ۱۰۸ مورد جدید بیمار تالاسمی در کشور است به عبارتی اجرای برنامه پیشگیری از بروز بتا تالاسمی ماژور در کشور توانسته میزان بروز را به کمتر از ۱ مورد در ۱۰ هزار تولد زنده (بروز ۰.۹ در ۱۰ هزار تولد زنده) کاهش دهد.

وی تاکید کرد : بدین ترتیب نظام سلامت توانسته است در اجرای برنامه پیشگیری درکشور بسیار موفق عمل کند به طوری که میزان بروز را در استان مازندران با شیوع بالا به صفر نزدیک کند.

زکی زاده ادامه داد : هم چنین ارزش برنامه ملی پیشگیری در بهبود و ارتقاء درمان بیماران آنگاه بیشتر روشن می شود که دریابیم با اجرای این برنامه علاوه بر صرفه جویی هنگفت در هزینه های درمانی بدلیل عدم تولد موارد جدید بیماری، امکان بهبود و ارائه استاندارد خدمات درمانی برای بیماران موجود فراهم شده و بدین ترتیب شاهد ارتقاء سلامت جسمی و امید زندگی بیماران خواهیم بود.

 

 

نویسنده
زری طاهری
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی فحش و افترا به هیچ عنوان پذیرفته نمیشوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ هنوان پذیرفته نمیشوند
  • موارد درگیری با کاربران در پاسخ به نظرات دیگر کاربران پذیرفته نمی‌شود.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *